Resultaten 1 tot 3 van de 3

Onderwerp: Eerste tien dagen van Dhul-Hijjah

 1. #1
  Ultra Risala Member OegtNajat's Avatar
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Berichten
  3.908
  Reputatie Macht
  21

  Eerste tien dagen van Dhul-Hijjah

  Eerste tien dagen van Dhul-Hijjah

  De maand Dhul-Hijjah is een bijzondere maand voor de moslims. Het is de maand waarin de Hadj plaatsvindt, de grote bedevaart naar Mekka, wat behoort tot de vijf zuilen van islam. Het is de maand waarin Eid al-Adha plaatsvindt, de dag van Arafa en de dagen van Tashriq. Ook is het de maand waarin de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah een verheven positie bezitten. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei over de eerst tien dagen van Dhul-Hijjah:

  “Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen.” 1


  Deze hadith leert ons de verheven positie van deze eerste tien dagen van Dhul-Hijjah kennen. Hoewel goede daden altijd geliefd zijn bij Allah, zijn de goede daden in deze tien dagen nog meer geliefd door Hem dan op andere dagen. Het zou dus logisch zijn als we onze goede daden in deze dagen zouden vermeerderen, om zo het welbehagen van Allah te zoeken. Zou het niet vreemd zijn om hier geen gebruik van te maken?

  Dhul-Hijjah 2011Het begin van de maand Dhul-Hijjah is afhankelijk van het zien van de nieuwe maan, maar zal insha’Allah beginnen op of rond 26 oktober 2011. De dag van Arafa zal dan op 3 november 2011 zijn en Eid al-Adha begint op 4 november 2011.

  Daden tijdens de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah
  Zoals we al zagen, zijn de goede daden meer geliefd bij Allah tijdens de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah. De volgende daden kunnen tijdens deze eerste tien dagen verricht worden:

  Berouw tonen

  Oprecht berouw tonen is een plicht voor iedere moslim. We begaan dagelijks zonden, zelfs als we het niet door hebben. Het berouw tonen aan Allah is daarom een belangrijke daad. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) wist dit en vroeg daarom vaak vergeving bij Allah:

  “Bij Allah, ik zoek vergeving bij Allah en ik wend mij meer dan zeventig maal per dag (om vergeving vragend) tot Hem.” 2

  Het tonen van een berouw is een goede daad en we zouden in deze tien dagen het tonen van berouw moeten vermeerderen om zo het behagen van Allah te verkrijgen.

  Vasten
  Het is aangeraden voor de moslim om te vasten tijdens de eerste negen dagen van Dhul-Hijjah. Dit vanwege de hadith waarin de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei:

  “Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen.” 3
  Het vasten behoort zonder twijfel tot het verrichten van goede daden. Dit kunnen we opmaken uit de hadith qudsi waarin Allah zegt:

  “Iedere daad van de zoon van Adam is voor hem, behalve het vasten. Het vasten is voor Mij en Ik zal hem ervoor belonen.” 4
  Ook is er overgeleverd van één van de vrouwen van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) dat hij gewend was om te vasten tijdens de eerste negen dagen van Dhul-Hijjah en andere dagen. 5 Vooral het vasten op de dag van Arafa is aan te raden.

  Het verrichten van de Hadj en Umrah
  Eén van de grootste daden die iemand kan verrichten tijdens de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah is natuurlijk de Hadj. De Hadj behoort tot de vijf zuilen van de islam en door het verrichten ervan tijdens deze dagen, voldoen we aan deze zuil.

  Het offeren
  Het offeren is één van de daden die ons dichter bij Allah brengen. Het offeren vindt plaats op de dag van Eid al-Adha (de tiende dag van Dhul-Hijjah) en dient na het Eid-gebed gedaan te worden. Het offer wat voor het Eid-gebed gebracht wordt, is niet geldig. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft over het offeren gezegd:

  “Wie het gebed verricht zoals ons en slacht zoals ons, zijn offer zal geaccepteerd worden door Allaah. En wie zijn offer slacht voor het Eid-gebed, het zal niet als offer geaccepteerd worden.” 6

  Verder dient degene die het offer brengt, zich te onthouden van het knippen van zijn haar en zijn nagels. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd:

  “Wanneer jullie de maan van Dhul-Hijjah zien en iemand van jullie wil een offer brengen, hij zou moeten stoppen met het knippen van zijn haren of nagels totdat hij het offer heeft gebracht.” 7
  Het verrichten van smeekbeden en lofprijzingen
  Het verrichten van smeekbeden is een goede daad die ook onder de goede daden geschaard kan worden. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft immers over het verrichten van smeekbeden gezegd:

  “Niets is nobeler bij Allah dan de smeekbede.” 8
  Ook heeft de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) gezegd:

  “Er zijn geen dagen die geweldiger zijn bij Allah, of waarin goede daden Hem meer geliefd zijn, dan deze tien dagen, dus zeg veel tahliel, takbier en tahmied op tijdens hen (deze tien dagen).” 9

  1: Boekhaarie
  2: Boekhaarie
  3: Boekhaarie
  4: Boekhaarie en Moeslim
  5: An-Nasaa’i, Aboe Dawoed, sahih verklaard door Al-Albaanie
  6: Boekhaarie en Moeslim
  7: Moeslim
  8: At-Thirmidhi, Ibn Majah, Ahmed, Al-Haakim en anderen
  9: Ahmed
  Laatst gewijzigd door OegtNajat; 07-10-11 om 09:32.

 2. #2
  Ultra Risala Member OegtNajat's Avatar
  Ingeschreven
  Oct 2009
  Berichten
  3.908
  Reputatie Macht
  21
  Arafa

  Op de negende dag van de maand Dhul-Hijjah is de dag van Arafa, een grote, belangrijke dag voor de moslims op Hadj. Immers, het verblijven op Arafa behoort tot de pilaren van de Hadj en dient dus verricht te worden. Het is zelfs de belangrijkste pilaar van de Hadj. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft over het verblijven op Arafa gezegd:

  “De Hadj is Arafa.” 1

  De dag van Arafa is de dag waarop Allah de mensen bevrijdt van het Hellevuur. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd over deze dag:

  “Er is geen dag waarop Allah meer dienaren van het Hellevuur bevrijdt dan op de dag van Arafa. Hij komt nabij en prijst hen bij de engelen, zeggende: “Wat verlangen deze (mensen)?“ 2
  Maar niet alleen voor de moslims op Hadj is de dag van Arafa van grote waarde. Ook de moslims die thuis achterblijven, kunnen de dag van Arafa benutten. Dit kunnen wij doen doen door deze dag vastend door te brengen. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei over het vasten op de dag van Arafa:

  “Het wist de zonden uit van het voorgaande jaar en van het komende jaar.” 3

  Ook zouden wij op deze dag goede daden moeten vermeerden, zoals het verrichten van extra gebeden, smeekbeden en andere goede daden. De dag van Arafa valt immers binnen de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah waarover de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei:

  “Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen.” 4

  1: At-Thirmidhi, sahih verklaard door Al-Albaanie
  2: Moeslim
  3: Moeslim
  4: Bukharie

 3. #3
  Senior Risala Member
  Ingeschreven
  Sep 2011
  Berichten
  129
  Reputatie Macht
  9
  Jazak'Allahoe gairen

  Wat een beloning voor 1 dag vasten..
  Laatst gewijzigd door Broederrr; 07-10-11 om 14:55.

Onderwerp Informatie

Gebruikers die zit Onderwerp aan het lezen zijn

Er zijn momenteel 1 gebruikers dit onderwerp aan het lezen. (0 leden en 1 gasten)

Bladwijzers

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •